Голова Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей Іван Рудий поспілкувався з експертами: економічним експертом Юрієм Гаврилечком, видавцем журналів про гемблінг Ігорем Романюком, керівником Ukrainian Gambling and Betting Association Миколою Мельником і координатором наземного сегмента ринку азартних ігор “Всеукраїнської Ради Гемблінгу” Іваненком Сергієм та дав відповіді на питання щодо підсумків роботи ринку азартних ігор за минулий рік, майбутнього КРАІЛ та проблем рекламування азартних ігор.

Ми проаналізували розмову та розповідаємо вам.

ПІДСУМКИ 2023 РОКУ ДЛЯ РИНКУ АЗАРТНИХ ІГОР

У 2023 році спостерігалася тенденція до вирівнювання легального та нелегального сегментів ринку азартних ігор на користь легального. Завдяки виходу на ринок нових операторів ліцензійні надходження на 200 млн грн перевищили заплановані, все більше зʼявляється охочих вивести бізнес з тіні. Війна створила жахливі умови для усіх бізнесів, і гемблінг лише зараз почав адаптуватись до нових умов. Світ вірить в українську реформу та в Україну як у майданчик для інвестування, тому попереду нас чекає цікавий кейс – видача інвест-ліцензій.

Втім, хоч присутня позитивна динаміка, політика держави залишається недосконалою і створює штучні обмеження для легального бізнесу. Зокрема, обмеження на розміщення гральних закладів лише в готелях сприяє розширенню нелегального сегменту – його частка все ще становить 30-50%. КРАІЛ ініціює зміни до законодавства для лібералізації умов ведення легального бізнесу у сфері азартних ігор.

Експерти також торкнулися гострої проблеми поширення залежності від азартних ігор серед військовослужбовців на передовій. За словами Миколи Мельника з Ukrainian Gambling and Betting Association, мінімум 1 особа з кожної роти є схильною до лудоманії.

Для розв’язання цієї проблеми пропонується надати командирам можливість подавати списки схильних до азартних ігор військових для їх блокування ліцензованими операторами, але це не зупинить нелегальних операторів. Тому експерти закликають посилити боротьбу з нелегальним ринком азартних ігор, аби мінімізувати шкоду для вразливих груп гравців.

ПРОБЛЕМИ З РЕКЛАМОЮ АЗАРТНИХ ІГОР

Експерти зазначили, що існують проблеми з регулюванням реклами азартних ігор, особливо в Telegram-каналах. Фіксується багато порушень рекламного законодавства. Разом з тим, повноважень для притягнення до відповідальності власників телеграм-каналів бракує. 

НЕДОЛІКИ РЕГУЛЮВАННЯ ЛОТЕРЕЙНОГО РИНКУ

Поточне регулювання лотерейного ринку містить багато прогалин, які дозволяють операторам ухилятися від сплати податків шляхом приховування реального обороту. Експерти закликають запровадити для лотерей аналогічні вимоги, що і для азартних ігор.

ДІЯЛЬНІСТЬ КРАІЛ ТА ІНІЦІАТИВИ З ЇЇ ЛІКВІДАЦІЇ

Експерти позитивно оцінюють зусилля КРАІЛ у  просвітницькій діяльності на ринку гемблінгу та у спробах налагодити конструктивний діалог між усіма учасниками.

Міністерство цифрової трансформації виступило з ініціативою ліквідації КРАІЛ як колегіального органу та створення натомість одноосібного центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, ця пропозиція наразі заблокована у Верховній Раді.

Попри спроби скоротити штат КРАІЛ та позбавити її регуляторних функцій, на думку експертів Комісія продовжує відігравати конструктивну роль на ринку азартних ігор, особливо з огляду на брак компетентності та корупційні ризики з боку окремих народних депутатів та державних органів.

ПРОБЛЕМИ ІЗ ЗАПУСКОМ ДСОМ ТА ЗАХИСТОМ ГРАВЦІВ

Іван Рудий зазначив, що запуск Державної системи онлайн-моніторингу, необхідної для контролю за оподаткуванням азартних ігор, блокується через бюрократичні неузгодженості при розробці технічних вимог до її функціонування.

Інтервʼю Івана Рудого

Також існують певні проблеми із захистом коштів гравців та інвесторів ринку азартних ігор через блокування рахунків провідних операторів, зокрема одного з найбільших операторів Parimatch. Регулятор наразі не має дієвих важелів впливу для захисту прав гравців у таких ситуаціях.

Не зважаючи на прогрес у легалізації ринку азартних ігор, залишається ще багато нерозв’язаних питань, які потребують уваги держави та регулятора. Від ефективного їх вирішення залежатиме подальший розвиток сфери гемблінгу в Україні.

Олена Билиця( Головна авторка та редакторка проєкта )

Автор та редактор з багаторічним досвідом роботи у гемблінг індустрії. Місія Олени це передавати гравцям власний досвід гри в онлайн казино та ділитись експертизою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *