Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв дав бліцінтерв’ю «Детектору медіа», у якому наголосив, що планована заборона реклами азартних ігор може дуже негативно вплинути на українську медіаіндустрію в умовах війни.

Микита Потураєв

За його словами, якщо законопроєкт № 9256-д про боротьбу з лудоманією буде прийнятий у поточній редакції, медіаринок зазнає величезних фінансових втрат. Голова комітету детально розписав очікувані втрати за сегментами: “Телевізійний ринок оцінює свої втрати приблизно в 400 мільйонів гривень. Радійний ринок – приблизно у 100-150 мільйонів. Зовнішня реклама втратить десь 50 мільйонів. Інтернет також втратить близько 100 мільйонів.”

Такий суттєвий удар по надходженнях призведе до послаблення фінансової спроможності українських медіа, особливо тих, що працюють легально та сплачують податки. “Це значні гроші українських медіа, які ми забираємо посеред року в умовах війни та нестабільності, без жодних компенсаторів,” – наголосив він.

Анонімні ресурси та телеграм виграють від заборони

Нелегальні ресурси та месенджер Телеграм отримають велику вигоду від запланованих законодавчих змін, попередив очільник комітету: “Очевидно, що ці гроші перейдуть у “сіру” й “чорну” зону інтернету. Вони перейдуть у телеграм, де зараз уже в популярних каналах дуже багато рекламних оголошень грального бізнесу. І ясно, що телеграм стане клондайком для тих, хто буде розміщувати цю рекламу,” – зазначив Потураєв. За його словами, перекладання грошових потоків із реклами в анонімні ресурси суперечитиме самій меті боротьби з лудоманією.

Микита Потураєв також звернув увагу на відсутність дієвих механізмів блокування піратських ресурсів в українському інтернеті та вбачає нагальну потребу врегулювання цього питання на законодавчому рівні для запровадження відповідальності інтернет-провайдерів та органів, які здійснюватимуть контроль.

Микита Потураєв в інтерв'ю

Пошук компромісу та альтернативні пропозиції комітету

Парламентський комітет на чолі з Потураєвим напрацював низку компромісних пропозицій для розв’язання проблеми лудоманії, не завдаючи такої шкоди медіаринку.

“Я подав свої поправки як голова комітету. Мої поправки підтримують заборону прямої реклами, але спонсорство торгових марок та ігрових брендів залишається з відповідними застереженнями про небезпеку лудоманії,” – пояснив Потураєв.

За його словами, така система контролю за спонсорськими активностями може ефективно працювати з відповідним правовим підґрунтям та санкціями за порушення.

Микита Потураєв також запропонував зберегти можливості рекламування беттінгу, адже нині ці компанії є вагомими спонсорами українського спорту та закупівлі трансляційних прав.

З огляду на численні застереження до законопроєкту в його нинішній редакції, голова парламентського комітету Микита Потураєв наполягає на пошуку виваженого рішення. “Якщо вони (парламентський комітет з цього питання – ред.) вирішать все заборонити, то я за це голосувати не буду. Нехай мені закидають, що мені байдуже на проблеми лудоманії (а це не так). Але також мені не байдуже на ті проблеми, які цей закон створить для медіаіндустрії,” – підсумував Потураєв.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Популярні казино
Cosmobet: Бонус – 150% за депозит від 100 грн
Вітальний бонус 100 грн

Вітальний бонус до 200 000₴ + 300 FS