Лотерейний ринок в Україні має потужний потенціал стати вагомим донором державного бюджету, переконаний Іван Рудий, голова Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей. Однак для цього потрібно нарешті подолати монополізацію і створити нові конкурентні умови для операторів лотерей.

Лотерейний ринок України переживає непрості часи. З одного боку, чинне законодавство вже давно не відповідає викликам сучасності. А з іншого – спроби влади його оновити викликають занепокоєння щодо можливого створення нових монополій.

Наразі лотереї в країні працюють ніби у вакуумі – старий закон вже де-факто не діє, а нові правила ще не прийняті. Як з’ясувалося зі слів Івана Рудого в ексклюзивній колонці для 24 Каналу, нині ринок лотерей фактично функціонує за принципом “карт-бланш”.

Іван Рудий про лотереї
Голова КРАІЛ Іван Рудий

Сам же регулятор активно долучений до розробки змін до лотерейного законодавства. Однак занепокоєння викликають певні нюанси, які можуть нівелювати всі переваги лібералізації. Зокрема, КРАІЛ виступає проти того, щоб умови видачі ліцензій були “монопольними”, тобто створювалися під окремих учасників ринку.

“Дуже не хочу, щоб умови отримання ліцензій були монопольними, тобто під певних учасників. Жодних конкурсів у лотерейному бізнесі не має бути”, – наголошує Іван Рудий.

Прикрим “сюрпризом” для регулятора стали пропозиції законопроєкту, які фактично різко звужують коло потенційних операторів лотерей. Приміром, один з пунктів вимагає від лотерей досвіду роботи на ринку України не менше 10 років. Очевидно, такі жорсткі вимоги відсікають нових гравців та стимулюють монополізацію галузі.

За його словами, “нова монополія” на ринку лотерей призведе до згортання конкуренції, скорочення прибутків галузі та, відповідно, недоотримання держбюджетом значних сум. Крім того, така ситуація відштовхне і потенційних іноземних інвесторів.

“Прозорий і конкурентний ринок лотерей – дуже привабливий для міжнародних компаній. Ми вже зараз з ними тримаємо контакт. Буде прикро, якщо ми його втратимо”, – застерігає Рудий.

Отже, позиція регулятора однозначна – ринок лотерей вкрай потребує змін, але вони мають бути справді якісними та не створювати штучних монополій. А поки процес модернізації галузі відбуватиметься, КРАІЛ сподівається зберегти здоровий баланс та не допустити згортання конкуренції. Український лотерейний ринок має всі шанси стати справді привабливим і перспективним за умов належного реформування.


На тему лотерей також висловився голова Ukrainian Gambling Council Антон Кучухідзе в експертному коментарі для “Українських Новин. Він закликає владу терміново вжити заходів щодо ліцензування діяльності лотерейних компаній, стягнення з них податкової заборгованості й недопущення подальшої безкарної нелегальної діяльності в галузі азартних ігор.

На думку Антона Кучухідзе: “Несплата податків – це порушення законодавства, за яке будь-яка компанія має нести відповідальність. Однак із незрозумілих причин у нашій країні досі існують «обрані» види бізнесу, які роками не сплачують податки, залишаючись безкарними. А державні інституції, які мають з цим боротись, не звертають увагу на їхню нелегальну діяльність. Яскравим прикладом такої індустрії є лотереї, ситуація з якими має бути вирішена якомога швидше”.

Олена Билиця( Головна авторка та редакторка проєкта )

Автор та редактор з багаторічним досвідом роботи у гемблінг індустрії. Місія Олени це передавати гравцям власний досвід гри в онлайн казино та ділитись експертизою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *